ЕКОНОМЕТРИЈСКИ МОДЕЛИ У ВРЕДНОВАЊУ ПРИРОДНИХ АТРАКТИВНОСТИ ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА НА ГОЛИЈИ - Madžović, Ilhana; Ž. Vukoičić, Danijela (Ekonomski pogledi, 2023)
Туризам је један од најважнијих сектора за развој у многим државама. Поред туристички атрактивних дестинација, туристичка кретања су усмерена ка неискоришћеним, атрактивним просторима са високим степеном очуваности. Евалуација таквих простора је од изузетног значаја за планирање развоја туризма. При њиховом изучавању користе се економетријски модели. Један од таквих простора у  Србији је Природно добро - Парк природе “Голиjа”, Резерват биосфере “Голија-Студеница”. Предмет истраживања рада је вредновање природних атрактивности на Голији помоћу економетријских модела. Циљ рада је да се идентификују и процене ресурси релевантни за развој туризма на простору планине Голије. У оквиру методолошке апаратуре као опште научне методе коришћени су модел заснован на нумеричкој и статистичкој аналази, картографски, анализа, синтеза, дескриптивни метод.
Keywords: Голија, туризам, економетријски модели