УТИЦАЈ ИНТЕЛЕКТУАЛНОГ КАПИТАЛА НА ПРЕДУЗЕТНИЧКЕ ПЕРФОРМАНСЕ (СЦЕНАРИО КЛАСТЕР АНАЛИЗЕ) - Петковић, Ивана (Ekonomski pogledi, 2023)
Главни мотив овог истраживања представља утврђивање утицаја који интелекутални капитал има на предузетничке перформансе. Промена перформанси људског капитала као индикатора формираног од стране Светске банке коришћена је као основа а у циљу дефинисања евентуалног напредовања или стагнације у развоју интелектуалног капитала у земљама Европске Уније (укључујући и Велику Британију) у поређењу са Србијом. Наиме, индекс људског капитала као интегрални део интелектуалног капитала биће анализиран применом кластер анализе базиране на Wardovoj методи, како би утврдиле групе земаља које су међусобно сличне у развоју интелектуалног капитала. Референтне године за анализу података из Еуростат базе података су 2018. и 2020. година. Промена вредности индекса људског капитала у поменутим годинама би требало да покаже миграцију земаља из једног у други кластер услед побољшања/погоршања перформанси интелектуалног капитала. Излазни резултати кластер анализе показује формирање пет кластера земаља. Србија је у 2020. години забележила пад индекса људског капитала и тако се позиционирала у Кластеру 5 који по перформансама заостаје за кластером земаља које су лидери у овом сегменту.
Keywords: Индекс људског капитала; перформансе; кластер анализа