ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И МАРКЕТИНГ КАО ДВЕ СТРАНЕ ИСТЕ МЕДАЉЕ – ПУТ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Алексић, Ивана; Трипковић, Анђелка (Ekonomski pogledi, 2023)
У XXI веку - ери дигитализације, брзе и непредвидиве промене нису заобишле ни маркетинг као друштвени и управљачки процес. Наиме, реч је о трансформацији традиционалног у дигитални облик маркетинга (Маркетинг 4.0). Иако пут транзиције показује да ходање утабаним стазама може довести до остварења циљева  (традиционални маркетинг), чини се да у свету технологије, присутност и оглашавање на Интернету (дигитални маркетинг) представља услов и последично гаранцију ефикасних и ефективних резултата. С тим у вези, предмет овог рада јесте анализа последица дигитализације на процес маркетинга, са посебним освртом на њихову повезаност и међусобну условљеност. Циљ истог јесте да укаже на могућности, технике али и предности примене дигиталног маркетинга, укључујући анализу промена које карактеришу поменути сектор у Републици Србији. Основна претпоставка од које се полази у овом раду је да примена дигиталних технологија у маркетингу није само доступна прилика и питање избора „да или не“, већ неопходност у развоју и имплементацији маркетиншких стратегија и последично у постизању препознатљивости и конкурентне предности на тржишту.
Keywords: дигитални маркетинг; Република Србија; онлајн маркетинг; мобилни маркетинг; електронска трговина