ОДРЖИВОСТ ФИНАНСИЈСКОГ СИСТЕМА БЕЗ КАМАТНИХ СТОПА - Paunović, Miloš (Ekonomski pogledi, 2022)
Појава периодичних економско финансијских криза захтева предузимање конкретних мера економске политике за излазак из кризе и санацију њених последица. Да ли су те мере адекватне или само протоком времена доводе до појаве нове кризе, односно да ли је криза кодирана у економском систему, у овом раду је анализирано из угла каматних стопа. Како каматне стопе условљавају експоненцијални раст задужености те је стога светска привреда све више оптерећена издвајањима за камате, то имплицира на закључак да је криза системска и да ће временом попримати све веће размере. Према тој претпоставци, одрживост финансиског система заснованог на каматним стопама је упитна и стога би требало сагледате могућност примене и одрживости финансијског система без каматних стопа.
Keywords: новац, дуг, камата, новац без камате, бесплатан новац