МОДЕЛ ЕКСПЕРТНОГ СИСТЕМА ЗА ПОМОЋ МЕНАЏМЕНТУ ПРИ ИЗБОРУ ОПТИМАЛНОГ WEB ХОСТИНГА - Трајковић, Славиша; Дашић, Милош; Делетић, Милан (Ekonomski pogledi, 2022)
У раду се говори о моделу софтверског решења у форми експертног система који помаже предузетницима и компанијама при избору wеб хостинга и пакета услуга за дистрибуцију својих wеб апликација. Софтвер, на основу параметара које уноси корисник, анализира 10 фактора који су битни при доношењу одлуке о избору хостинга, и на основу добијених одговора корисника препоручује једну од алтернатива која највише одговара његовим преференцијама и могућностима. Модел експертног система има саветодавни карактер при доношењу одлука о избору адекватног хостинга и може се надоградити уношењем нових параметара, правила и закључака као предложених решења, како би обухватио и нове проблемске ситуације. Циљ рада је да укаже на могућност креирања система вештачке интелигенције који могу помоћи при доношењу адекватних пословних одлука за наступ на електронском тржишту.
Keywords: експертни системи; вештачка интелигенција; електронско пословање; избор wеb хостинга