АНАЛИЗА ПРИМЕНЕ ЕЛЕКТРОНСКОГ БАНКАРСТВА У ЦРНОЈ ГОРИ У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ - Перовић, Наташа; Абрамовић, Никола; Вукчевић, Никола; Ристановић, Бојана (Ekonomski pogledi, 2022)
Брз развој информационо – телекомуникационе технологије утицао је и на динамичне промене у банкарском сектору. Предмет овог рада јесте анализа заступљености електронског банкарства код банкарских клијената у Црној Гори. Поред тога, у раду ће бити приказани подаци о коришћењу рачунара и приступ интернету у предузећима и код куће, као и подаци о коришћењу интернет и мобилног банкарства са освртом на тенденције њиховог кретања у претходним годинама. Циљ рада је да се увиди и укаже на предности примене електронског банкарства, како за банке, тако и за клијенте, гд‌е су нам подаци из 2020. године показали да је у време пандемије корона вируса, значајно порастао број корисника услуга е-банкарства у земљи. С обзиром да електронско банкарство утиче на ефикасност и брзину пословања између банака, банака и клијената као и саме банке, потребно је сагледати чиниоце слабије заступљености интернет и мобилног банкарства у Црној Гори у односу на друге високо развијене земље Европе, а све у циљу како би приступ и њихова примена била много боља и више заступљенија.
Keywords: банке; електронско банкарство; интернет и мобилно банкарство; технолошке промене; информациона-комуникациона технологија