МИЛТОН ФРИДМАН – ЖИВОТ И НАУЧНИ ДОПРИНОСИ - Јовановић, Милан (Ekonomski pogledi, 2022)
Текст говори о животу и стваралаштву једног од најутицајнијих економиста прошлог века – Милтона Фридмана. У раду се разматрају неки од највећих Фридманових доприноса економској теорији и пракси, и то почевши од најранијег животног доба Милтона Фридмана, те историјских околности које су биле од пресудног утицаја на његов животни пут. Анализом неколико најзначајнијих Фридманових радова, насталих углавном у годинама проведеним на Чикашком универзитету, сагледава се Фридманов допринос економској теорији. Разматра се Фридманов допринос реафирмацији квантитативне теорије новца и анализи потрошње, контроверзно тумачење узрока Велике депресије, критика Филипсове криве, уз осврт на кејнзијанско-монетаристичку дебату и Фридманов допринос методологији економске науке. У последњем делу рада износи се став о Фридмановом друштевно-политичком утицају на глобалном нивоу. Говори се о Фридмановом доприносу јачању коцепта либерализма, афирмацији идеја слободног тржишта, индивидуалне слободе и личног интегритета уз смањење регулаторне улоге државе у привреди.
Keywords: Милтон Фридман; Чикашка школа; монетаризам; слободно тржиште; неолиберализам