ДИГИТАЛНИ ЈАЗ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ - СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ - Ђорић, Жарко (Ekonomski pogledi, 2022)
Термин дигитална подела (дигитална друштвена неједнакост, такође „први светски проблем”) односи се на јаз између демографије и региона који имају приступ модерној информационој и комуникационој технологији и оних који немају приступ. Примарни циљ рада јесте сагледавање самог концепта дигиталног јаза, као и могућности његовог премошћавања са разлогом постизања основног циља оличеног у инклузивнијој Европи, користећи најновије податке EUROSTAT-a за 2019. и COVID-19 за 2021. годину. У раду се врши класично поређење квантитативних информација о посматраним појавама према различитим критеријумима и за различите временске оквире, конкретно пре пандемије и током пандемије. Детаљнији преглед литературе указао је на постојаност јаза и првог (материјални приступ), и другог (вештине и употреба) и трећег нивоа (исходи диференцираног приступа и употребе) у Европској унији, који је евидентан и у условима пандемије COVID-19 која је још више потврдила потребу за окретањем ка дигиталној трансформацији која се убрзава и којом се адекватно управља. Дигитални јаз се манифестује између држава чланица ЕУ, са посебно израженом линијом поделе између северних и јужноевропских земаља. Да би се дигитална подела сузила што је више могуће, потребна је снажна посвећеност, не само креатора политике на нивоу ЕУ, већ и држава чланица, која се тиче повећања улагања у истраживање и иновације, ширење ИКТ писмености и примени паметне технологије за друштво.
Keywords: дигитални јаз; информационо друштво; Европска унија; COVID-19; јавна политика