ЕФЕКАТ АКВИЗИЦИЈЕ НА ПОБОЉШАЊЕ ПЕРФОРМАНСИ КОМПАНИЈЕ - Ђаковић, Милош; Инђић, Милица (Ekonomski pogledi, 2022)
Данас све већи утицај на компаније и уједно финансијки менаџмент имају спољни чиниоци. Интезивна конкуренција међу корпорацијама, технолошка промена, несталност инфлације и каматне стопе, светска економска несигурност, флуктуирајући курсеви, промене у пореским законима, те етичке бриге о одређеним финансијским пословима, свакодневна су појава на коју треба обратити пажњу. Управо та интензивна конкуренција између предузећа доводи до различитих облика финансијског реструктурирања. Једна од најзаступљенијих врсти финансијског реструктурирања јесте управо аквизиција што ће и бити предмет овог рада. Постоје различите врсте корпоративног реструктурирања компаније, у које спадају, организационо, финансијско, власничко итд. А као што је већ споменуто  једно од главних организационих видова реструктурирања јесте аквизиција. Циљ овог рада јесте да на примеру две компаније на америчком медијском тржишту увидимо ефекат аквизиције на пословање компаније путем основне рацио анализе показатеља пре и после аквизиције компанија, те да увидимо синергетски ефекат аквизиције, као и пројектоване очекиване будуће финансијске резултате компаније.
Keywords: Финансијско реструктурирање; аквизиција; рацио анализа; синергетски ефекат