RAZVOJ INKLUZIVNOG TURIZMA U CRNOJ GORI PERSPEKTIVE ZAINTERESOVANIH STRANA I STRATEŠKE PRILIKE ZA RAST LGBTQ+ TRŽIŠTA - Lacmanović, Darko; Raspor, Andrej (Ekonomski pogledi, 2026)
Ova studija ispituje potencijal za razvoj inkluzivnog turizma u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na segment LGBTQ+ tržišta. Na osnovu kombinacije sekundarne analize podataka i primarnih kvalitativnih istraživanja kroz intervjue sa ključnim akterima u turizmu, rad istražuje trenutne nivoe svijesti, stavova i spremnosti za angažman u LGBTQ+ turizmu. Nalazi pokazuju da zainteresovane strane uglavnom prepoznaju ekonomsku i društvenu vrijednost LGBTQ+ turizma, posebno njegovu povezanost sa visoko platežnim putnicima i diverzifikacijom destinacija. Međutim, značajne strukturne i društvene prepreke i dalje postoje, uključujući ograničenu institucionalnu podršku, nedovoljnu pravnu zaštitu, nedostatak ciljanih strategija i prevladavajuće društvene predrasude. Uprkos ovim izazovima, istraživanje ističe rastuću otvorenost među turističkim pružaocima i identifikuje prilike za strateški razvoj kroz obrazovanje, unapređenje infrastrukture i inkluzivne marketinške pristupe. Studija naglašava potrebu za koordiniranom, višestakeholderskom strategijom koja će pozicionirati Crnu Goru kao gostoljubivu i konkurentnu destinaciju za LGBTQ+ putnike. Rad doprinosi razumijevanju novih tržišta inkluzivnog turizma i pruža osnovu za buduće kreiranje politika i poslovne strategije usmjerene na podsticanje održivog i društveno odgovornog razvoja turizma.