РЕПЕРКУСИЈЕ УВОЂЕЊА И ПРОМЕНЕ СТОПЕ ПОРЕЗА НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ НА ДИНАМИКУ БУЏЕТСКОГ ДЕФИЦИТА - Janković, Gordan (Ekonomski pogledi, 2025)
Овај рад анализира утицај пореза на додату вредност (ПДВ) на волумен буџетског дефицита. У оквиру истраживања, фокусирамо се на механизме кроз које порез на додату вредност утиче на државне тј. јавне приходе, потрошњу и економску активност. Кроз квантитативну анализу доступних података и прегледом релевантних теоријских оквира, утврђујемо како промене у стопи пореза на додату вредност могу утицати на буџетски дефицит, посебно у контексту фискалне стабилности. Резултати показују да правилно постављен порез на додату вредност може допринети смањењу буџетског дефицита, док неадекватне фискалне политике могу довести до повећања дефицита.