МАТЕРИЈАЛНИ И НЕМАТЕРИЈАЛНИ ФАКТОРИ МОТИВАЦИЈЕ - Janjić, Teodora; Micić, Radmila (Ekonomski pogledi, 2024)
У раду је приказан ниво мотивације запослених у фирми АБЦ Производ из Ужица као и структура материјалних и нематеријалних фактора мотивације. Циљ рада је да се на основу ставова запослених локалне фирме из Ужица открије да ли су запосленима важнији материјални или нематеријални фактори мотивације као и који је степен мотивације заступљен у поменутој компанији. Методама анкете, мерама дескриптивне статистике и Спирмановим коефицијентом корелације дошли смо до закључка да су запослени мотивисани за извршавање радних задатака и да су задовољни послом који обављају. Од мотивационих фактора, запосленима највише значи повећање плате. У фирми је од материјалних подстицаја присутно повећање плате и додатни бонуси, а од нематеријалних подстицаја је заступљено могућност за раст и развој. А у нешто мањем обиму је заступљена пријатна радна атмосфера.