УЛОГА ОБРАЗОВАЊА У ИНТЕГРАЦИЈИ МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ДРУШТВЕНИХ ГРУПА НА ТРЖИШТЕ РАДА - Kulić, Marina (Ekonomski pogledi, 2024)
Предмет истраживачког рада је анализа и испитивање улоге образовања у интегрисању маргинализованих група на тржиште рада. Циљ рада води ка спознавању везе између образовања ових специфичних друштвених група, степена образовања и запослења, те могућности и начина да се ове друштвене групе синергишу са тржиштем рада. Ово истраживање приказује могућности и шансе за образовање појединаца из маргинализованих друштвених група у Републици Србији. Фокус приликом истраживања био је на томе како и колико стечено формално образовање може помоћи појединцима из маргинализованих група да пронађу адекватан посао и тиме повећају квалитет свог живота. Приликом израде овог истраживачког рада коришћена је дескриптивна метода, анализа докумената, упитник и анализа истог. Закључак је да данас, маргинализоване друштвене групе, иако имају могућност да накнадно стекну формално основно и средње образовање и имају подршку институција за то, нису довољно мотивисане за образовање и стручно усавршавање. Неопходно је да се пронађу ефикасније стратегије и политике за мотивисање маргинализованиих појединаца и група да се у већем броју укључе у формалне и неформалне облике образовања.