ПРИМЕНА МЕЂУНАРОДНОГ СТАНДАРДА ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАВАЊА ЗА МАЛЕ И СРЕДЊЕ ЕНТИТЕТЕ У ЗЕМЉАМА ЕВРОПЕ - Dragičević, Predrag (Ekonomski pogledi, 2023)
Рад је усмерен истраживању Међународног стандарда финансијског извештавања (МСФИ) за мале и средње ентитете (МСЕ) у европским земљама и учесталости усвајања и примене овог стандарда. У првом делу рада се истиче значај овог стандарда, бенефити и неке од препрека за његово примењивање које су препознате као значајне у досадашњој литератури. На све наводе у досадашњој литератури која је прегледана за потребе овог рада надовезује се истраживање које је спроведено. Истраживање има за циљ да утврди колико се често примењује МСФИ за МСЕ у европским земљама. Подаци су прикупљени из извешаја које је објавила МСФИ фондација а који садрже податке о примени стандарда прилагођеног за МСЕ. Подаци су обрађени дескриптивном статистиком. Истраживање је показало да мали број европских земаља примењује МСФИ за МСЕ, као и да европске земље које су у ЕУ нису склоније примени МСФИ за МСЕ.