ПРИМЕНА ИКТ И НАЦИОНАЛНА КОНКУРЕНТНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Живковић, Јелена (Ekonomski pogledi, 2023)
Информационо-комуникационе технологије (ИКТ) су неизоставни део савременог економског света и њихова примена може унапредити економски развој земаља. Ипак, примена ИКТ захтева висока улагања и високо квалификовану радну снагу, што отежава земљама у развоју да држе корак са развијеним земљама. Технолошка опремљеност земаља је битан фактор националне конкурентности, и у оквиру израчунавања Индекса глобалне конкурентности (ИГК) посебан акценат се ставља на процену примене ИКТ. Рад се бави анализом стуба Технолошка спремност, а од 2018. године стубом Усвајање ИКТ Србије од 2010. до 2019. године и њиховим појединачним категоријама. Резултати показују да Србија остварује лошије резултате током година и да у погледу примене ИКТ значајно заостаје за земљама Европске уније, а погоршани резултати у последњим годинама показују да се ИКТ много брже развија у свету него у Србији.