ЕВАЛУАЦИЈА ПЕРФОРМАНСИ ТРАНСПОРТА И СКЛАДИШТЕЊА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ - Lukić, Radojko (Ekonomski pogledi, 2022)
Евалуација перформанси транспорта и складиштења је континуирано актуелна, значајна и сложена. У овом раду анализирају се перформансе транспорта и складиштења у Европској унији на бази MARCOS методе. Резултати истраживања показују да по перформансама транспорта и складиштења у топ пет земаља по редоследу спадају: Немачка, Француска, Шпанија, Италија и Пољска. У питању су дакле развијене земље Европске уније. Перформансе транспорта и складиштења су боље у Хрватској него у Словенији из разлога, што је, поред осталог, знатно нижа укупна набавка роба и услуга. Знатно се може утицати на побољшање перформанси транспорта и ефикасном контролом анализираних фактора (број предузећа, број запослених, промет, укупна набавка роба и услуга, персонални, додатна вредност по факторским трошковима и бруто оперативни вишак). У томе значајну улогу има и примена концепта одрживог развоја и дигитализације целокупног пословања транспорта и складиштења.