ПАНДЕМИЈСКА КРИЗА: МАКРОЕКОНОМСКИ ЕФЕКТИ И РЕАКЦИЈА ЕКОНОМСКИХ ВЛАСТИ - Jakšić, Pavle (Ekonomski pogledi, 2022)
Криза изазвана пандемијом вируса Covid-19 погодила је све аспекте живота, па самим тим и економску активност како на микро тако и на макро нивоу. Циљ рада јесте идентификовање негативних последица Пандемијске кризе по привреде глобалних економија. Методом анализе кључних макроекономских параметара одабраних земаља могуће је упоредити интезитет утицаја поменуте кризе. Такође, упоредним приказом кретања вредности бруто домаћег производа током Глобалне рецесије и Пандемијске кризе, аутор има намеру упоредити која криза је имала већи утицај на пад вредности поменутог индикатора. Поред тога, у раду су приказане и кључне економске мере предузете током 2020. године и како су те мере утицале на кретање јавног дуга у односу на бруто домаћи производ.