ПРИМЕНА МАРКОС МЕТОДЕ У ПРОЦЕНИ ЕФИКАСНОСТИ ТРГОВИНСКИХ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ - Lukić, Radojko (Ekonomski pogledi, 2022)
Проблем мерења ефикасности трговинских предузећа применом метода је континуирано актуелан, значајан и сложен. Имајући то у виду, у овом раду се истражује ефикасност трговинских предузећа у Србији на основу MARCOS методе како би се сагледала најреалнија ситуација и унапредила у будућности предузимањем релевантних мера. Према резултатима MARCOS методе, првих пет трговинских предузећа у Србији су распоређени по следећем редоследу: NELT CO. DOO BELGRADE, KNEZ PETROL DOO ZEMUN, DELHAIZE SERBIA DOO BELGRADE, LIDL SERBIA KD NOVA PAZOVA, and MERCATOR-S DOO NOVI SAD Трговинске компаније у Србији које продају прехрамбене производе су добро котиране. Фактори који су утицали на овакво рангирање трговинских предузећа у Србији су: општи услови пословања, каматна стопа, курс, инфлација, одрживи развој, прилив страних директних инвестиција, запосленост, животни стандард, дигитализација пословања, Covid-19. Такође, примена савремених концепата управљања трошковима, управљања купцима, управљања категоријама производа, вишеканалне продаје итд. Спроведена слична истраживања у другим земљама омогућавају додатну обнову за процену ефикасности трговинских предузећа у Србији и унапређење у будућности узимањем релевантне мере.