ИМПЛИКАЦИЈЕ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19 НА СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ЕВРОПСКИМ ТРАНЗИЦИОНИМ ЕКОНОМИЈАМА - Тубић Ћурчић, Тијана (Ekonomski pogledi, 2022)
Почетком 2020. године свет се суочио са озбиљном кризом изазваном пандемијом Covid-19, а примена рестриктивних мера у циљу спречавања и успоравања ширења вируса утицала је негативно на економске токове, укључујући и стране директне инвестиције (СДИ). Ефекти пандемије Covid-19 на глобалне токове СДИ су били разорни, што је резултирало великим падом СДИ. Токови ка европским транзиционим земљама су такође били погођени, али мање у односу на светски просек. Очекује се да ће опоравак СДИ од шока 2020. године бити дуг и да ће бити немогуће да се врати на структурне и географске обрасце пре пандемије. Имајући у виду напред наведено, циљ овог рада је анализа динамике СДИ пре и током пандемије у европским транзиционим земљама како би се испитао ефекат Covid-19 на СДИ. Резултати истраживања потврђују негативан утицај пандемије на токове СДИ у европским транзиционим економијама, изузев Црне Горе, Бугарске, Мађарске и Естоније где је дошло до пораста прилива СДИ.