РЕГИОНАЛНЕ НЕЈЕДНАКОСТИ У ПРИВРЕДНОМ И РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Димитријевић, Јасмина; Димитријевић, Милош; Ристић, Лела (Ekonomski pogledi, 2022)
Имајући у виду чињеницу да су присутне значајне разлике у нивоу развијености региона у многим земљама, адекватно конципирана регионална политика и њена имплементација представљају битне факторе смањења постојећих регионалних неравномерности и развоја руралних подручја. У складу са тим, предмет истраживања у овом раду јесу диспаритети у Републици Србији на нивоу НСТЈ 2, са циљем утврђивања привредне развијености региона и руралног развоја Републике Србије, уз истицање важне улоге регионалне политике у процесу регионалне конвергенције и достизања равномернијег регионалног и руралног развоја. Компаративном анализом сe у раду указује на значајне разлике између Београдског региона и осталих региона у Републици Србији који су претежно рурални, при чему се за превазилажење ових разлика истиче неопходност иновативних решења и активне регионалне политике.