АНАЛИЗА ПРОБЛЕМАТИКЕ СЕРТИФИКАЦИЈЕ ЛИЦА У РЕВИЗОРСКОЈ ПРОФЕСИЈИ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Jakovljevic, Nemanja (Ekonomski pogledi, 2022)
У контексту јавног сектора кључна заинтересована страна је држава, односно сви грађани Републике Србије као порески обвезници. Стога је важно да ревизори у јавном сектору делују у функцији грађана Републике Србије вршећи контролне активности и независне услуге уверавања, а да би то било могуће неопходно је осигурати постојање релавантних и одговарајућих критеријума и мерила за њихов избор. Предмет овог рада је анализа проблематике сертификације лица ангажованих на пословима ревизије у јавном сектору у Републици Србији извођењем компарационе анализе услова и програма за стицање професионалних звања из области интерне ревизије најчешће заступљених у Републици Србији. Главни заључак је да постоје разлике и у условима и програмима, које су најизраженије у домену броја испита који се полажу, као и просечног времена неопходног за стицење професионалног звања.