About Taxes and Patriotism - Cvjetković Ivetić, Cvjetana; Милошевић, Горан; Батуран, Лука (Economic Outlook, 2024)
Државе се често позивају на патриотизам како би обезбедиле лојалност грађана приликом извршавања различитих обавеза, укључујући и пореске обавезе. У раду се анализира утицај патриотизма на поштовање пореских прописа, односно настоји се одговорити на питање да ли ће патриотски настројени појединци уредније и савесније испуњавати своје пореске обавезе. У раду је размотрена и улога коју патриотизам има у контексту све веће пореске конкуренције која карактерише савремене државе. На крају, аутори су закључили да држава треба да ради на подстицању љубави према отаџбини, како би се створило окружење у којем ће се порески обвезници придржавати пореских прописа, не из страха од санкције, већ зато што сматрају да је то исправно и да је то један патриотски чин којим се на неки начин враћа све оно добијено од отаџбине.