Od međunarodnog do globalnog komuniciranja i nazad - Vranješ, Aleksandar (CM: Communication and Media, 2018)
Transformacija međunarodnog u globalno komuniciranje je završen proces, čiji efekti su još uvijek predmet interesovanja stručne javnosti. Savremene informaciono-komunikacione tehnologije kao primarni agensi naveden transformacije omogućili su širenje broja subjekata ovog oblika komunikacione prakse. Prvi put u istoriji čovječanstva, građani su postali akteri kako međunarodne tako i globalne komunikacije uz uslov da posjeduju odgovarajući uređaj za pristup Internetu, kompjutersku pismenost, te potrebu i motiv da komuniciraju preko granica nacionalnih država. Samim tim otvorila se rasprava u stručnoj javnosti da li će ova transformacija dovesti do novog globalnog poretka zasnovanog na kosmpolitskim idejama ili pak povećanja hegemonije, izrabljivanja, potčinjavanja iz pravca centra ka periferiji. Otkrića globalnih uzbunjivača dali su neoborive argumente zagovornicima ovog drugog „pesimističnog“ pogleda na razvoj globalnog komuniciranja otvorivši jedno sasvim drugo pitanje - da li će u budućnosti države težiti da ostvare tzv. sajber ili internet suverenitet. U slučaju da se pozicija država ojača u domenu regulacije digitalnih komunikacija ali i ograničavanja i zaštite vlastitog komunikacionog suvereniteta u onlajn sferi, moguće je da ćemo u bliskoj budućnosti svjedočiti reverzibilnom procesu povratka međunarodnog komuniciranja u kojem će države ponovo imati primarnu ulogu kao subjekti globalne komunikacije, a pozicije građana bi mogle biti ili umanjene, ograničene ili u potpunosti dovedene u pitanje, što je ujedno osnovna tema ovog rada.
Keywords: citizens||; ||građani; Internet||; ||internet; information-communication technology||; ||informaciono-komunikacione tehnologije; transformation||; ||transformacija; global communication||; ||globalno komuniciranje; international communication||; ||međunarodno komuniciranje