Mobilizatorska uloga lista Politika na početku Prvog balkanskog rata - Aleksić, Dušan (CM: Communication and Media, 2018)
Početkom XX veka, politička štampa u Srbiji doživljava uspon zahvaljujući liberalnom Ustavu iz 1901. i Zakonu o štampi iz 1904. godine. Među novoosnovanim listovima bila je i Politika, koja se svojim temama, načinom izveštavanja, pitkim jezikom i stilom ubrzo izdvojila i postala najčitaniji list u zemlji. U radu se, kroz analizu sadržaja, ispituje da li je i na koji način Politika ostvarila mobilizatorsku funkciju u izveštavanju na početku Prvog balkanskog rata 1912. godine, imajući u vidu njenu popularnost i uticaj, kao i činjenicu da je to bio prvi ratni sukob od njenog osnivanja. Poseban fokus stavljen je na propagandne tehnike, kao i jezičko-stilska sredstva koje je Politika koristila kako bi ostvarila uticaj na čitaoce. Analiza je pokazala da je, iako mladi list, Politika spremno dočekala početak rata i uspešno ostvarila svoju mobilizatorsku ulogu, što ukazuje na značaj i moć medija u ratnim okolnostima.
Keywords: media||; ||mediji; NEWSPAPERS||; ||novine; reporting||; ||izveštavanje; WAR||; ||rat; mobilization||; ||mobilizacija; First Balkan war||; ||Prvi balkanski rat