Medijska upotreba augmentovane i virtuelne stvarnosti: problematizacija koncepta „imerzivnog“ novinarstva - Krstić, Aleksandra R. (CM: Communication and Media, 2017)
U ovom radu se analizira koncept „imerzivnog“ novinarstva koji, na osnovu upotrebe tehnologija augmentovane i virtuelne stvarnosti, menja uloge novinara, tržište medija i iskustva publike. Ovaj vid novinarstva se razvija u medijskim organizacijama na Zapadu i predstavlja jedan od rastućih biznis modela kompanija koje, osim medija, u svom vlasništvu imaju i društvene mreže, mobilne platforme i multimedijalne portale. Medijske priče, nadograđene tehnološkim inovacijama augmentovane i virtuelne stvarnosti, treba da izazovu dublju uronjenost publike u takve sadržaje i ponude sasvim nova iskustva. Ta uronjenost u sadržaj predstavlja ključnu promenu u predstavljanju, raščlanjivanju i razumevanju stvarnosti u odnosu na tradicionalno novinarstvo, ali istovremeno nosi određene etičke i profesionalne dileme i otvara niz pitanja o menjanju uloge novinara i strukture redakcija. Na osnovu pregleda akademske literature i rezultata relevantnih istraživanja, ovaj rad kritički analizira koncept „imerzivnog“ novinarstva u svetskim medijima i posmatra ga kao jedan od ključnih izazova za medijsko tržište, novinarsku praksu i univerzitetsko obrazovanje budućih novinara.
Keywords: journalism education||; ||obrazovanje novinara; media||; ||mediji; digital platforms||; ||digitalne platforme; immersive journalism||; ||imerzivno novinarstvo; virtual reality||; ||virtuelna stvarnost; augmented reality||; ||augmentovana stvarnost