Jaz između teorije i prakse u obrazovanju novinara: studija slučaja Odseka za medijske studije u Novom Sadu - Drašković, Brankica (CM: Communication and Media, 2017)
U radu se razmatra primena teorijskih i praktičnih veština stečenih na studijama  novinarstva u  savremenom medijskom okruženju koje je uglavnom svedeno na tržišne principe infotainmenta. Već duži niz godina trend tabloidizacije smanjuje prostor za informisanje i kritičke rasprave o ključnim temama od javnog interesa, a dodatni problem predstavljaju i sve izraženiji oblici cenzure i autocenzure. Medijska manipulacija dovodi u pitanje verodostojnost i etiku izveštavanja, kao i samu ulogu novinara kao korektora društvenih prilika i zaštitnika interesa javnosti. Ovakva medijska slika u velikoj meri potire pristupe novinarstvu kao humanističkoj profesiji koji se izučavaju u nastavnim planovima i programima fakulteta. Takođe, razvoj komunikacionih tehnologija nametnuo je novu logiku proizvodnje medijskih sadržaja i omogućio njihovo plasiranje na različitim platformama. Zato je cilj rada bio da se, koristeći se metodom studije slučaja i posredstvom petnaest dubinskih intervjua sa svršenim studentima novinarstva Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, sagledaju njihovi stavovi utemeljeni na iskustvu rada u različitim srpskim medijima i utvrdi nivo primenjivosti teorije, metoda i tehnika novinarstva stečenih na fakultetima u medijskoj praksi Srbije. Na osnovu analize formuliše se nekoliko preporuka za obrazovanje novinara: programi bi trebalo jasnije da odgovaraju zahtevima savremene medijske produkcije i tokovima u društvu, praktičnu nastavu treba podupreti podizanjem nivoa tehničko-tehnoloških kapaciteta fakulteta i reorganizacijom prakse u medijima, predavači bi trebalo da budu više saputnici za usvajanje znanja i veština nego autoritarni predavači, da imaju odgovarajuće stručne i naučne kompetencije za predmete na kojima izvode nastavu, predmet medijske pismenosti morao bi biti uveden, ne samo na fakultete nego i na prethodne nivoe školovanja.
Keywords: Serbia||; ||Srbija; media||; ||mediji; practice||; ||praksa; skills||; ||praktično znanje; theoretical knowledge||; ||teorijsko znanje; EDUCATION||; ||obrazovanje; journalism||; ||novinarstvo