Antievropski diskurs i negativna slika Evropske unije u srpskim medijima - Drašković, Brankica; Prodanović, Dragana; Pavkov, Ksenija (CM: Communication and Media, 2016)
Predmet ovog istraživanja je predstavljanje procesa i aktera evropeizacije u srpskim medijima. Analizom su obuhvaćena 243 teksta uzorkovana u periodu od 13. do 19. juna 2016. godine u onlajn izdanjima dnevnih novina Danas, Informer, Politika i Blic. Evropeizacija u radu nije posmatrana samo kao tehnička strana ovog procesa, nego je sagledana šire, kao diskurzivna praksa kojom se društvene i političke aktivnosti opisuju, objašnjavaju i definišu. Za utvrđivanje ključnih mehanizama uz pomoć kojih se kreira predstava o evropeizaciji, te akterima tog procesa, primenjena je metoda kritičke analize diskursa. Posebna pažnja posvećena je analizi leksičkih konstrukata i metafora kojima se opisuje proces evropeizacije. Budući da nas je u radu interesovalo koliko je predstavljanje tog procesa u medijskom diskursu izmenjeno u odnosu na 2012. godinu, primenjena je i komparativna metoda kao dopunska. Rezultati analize pokazuju pojačan evroskepticizam i u medijskom diskursu i u diskursu aktera procesa evropeizacije. Okosnicu negativne predstave o EU u diskursu političara i državnika čine i dalje implicitni i eksplicitni konstrukti nestabilne, prevrtljive i neodgovorne EU koja preti, naređuje i ponižava. Izraziti antievropski stavovi izraženi kroz otvoreni govor mržnje, kao i kroz banalizaciju i spektakularizaciju ove teme. Analiza pojmovnih metafora datog uzorka pokazala je da se ranije uočeni obrasci konceptualizacije Evropske unije kao uzora, onoga čemu se teži, nisu promenili i da su i dalje prisutni u diskursu srpskih medija.
Keywords: Europeanization||; ||evropeizacija; media representations||; ||medijske predstave; Media Discourse||; ||medijski diskurs; media||; ||mediji; Serbia||; ||Srbija