Crnogorski portali o EU integracijama – činjenice bez konteksta - Ružić, Nataša; Lučić, Dejan (CM: Communication and Media, 2016)
Od 2009. godine, evropske integracije su udarna tema u crnogorskim medijima. U zavisnosti od uređivačke politike, građani imaju priliku da se informišu o uspjehu ili neuspjehu Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, o otvaranju novih poglavlja i zatvaranju starih, o pohvali ili kritici vladajuće strukture zbog ispunjenja ili neispunjenja određenih zahtjeva EU u procesu evropskih integracija. U ovom radu smo analizirali način izvještavanja crnogorskih portala RTCG i Vijesti o evropskim integracijama, kao i uticaj uređivačke politike na medijsko izvještavanje. Istraživanjem je potvrđeno da crnogorski portali površno izvještavaju o procesu evropskih integracija koje se svodi na plasiranje šturih informacija bez odgovarajućeg pojašnjenja, kao i na puko prenošenje izjava zvaničnika. Građani su na takav način prepušteni sami sebi i, ukoliko žele da budu informisani i razumiju ovaj proces, dužni su da samostalno istražuju i pronalaze informacije.
Keywords: Brexit||; ||Bregzit; Europe Day||; ||Dan Evrope; Montenegro||; ||Crna Gora; web portals||; ||veb portali; media||; ||mediji; European Integration||; ||evropske integracije