Mediji u Republici Srpskoj: publike i sadržaji u kontekstu teorije koristi i zadovoljstva - Vukojević, Borislav (CM: Communication and Media, 2015)
Medijska slika Republike Srpske je raznolika, u Bosni i Hercegovini djeluje preko 180 registrovanih medija: 44 televizijske stanice, 140 radiostanica, tri javna RTV servisa, 9 dnevnih novina i više od 100 časopisa. Sa druge strane, razvoj interneta i novih medija uslovljava promjene kod publike, koje više nisu prinuđene da budu pasivni korisnici informacija. Ovaj rad istražuje odnos publike u Republici Srpskoj prema štampanim medijima, radiju, televiziji i internetu, uz dodatno istraživanje odnosa prema sadržajima i načinima korištenja u kontekstu teorije koristi i zadovoljstva, teorije postavljanja dnevnog reda i teorije „uokviravanja“. Cilj rada je da ponudi podatke o korištenju medija, kao što su čitanost štampanih listova, gledanost televizije i odnos prema centralnim informativnim emisijama, dominatnim sadržajim i interesima medija. Istraživačka hipoteza je da televizija predstavlja dominantan izvor zadovoljavanja medijskih potreba publike, bez obzira na rast upotrebe interneta i novih medija. Rezultati dobijeni metodom kvantitativne analiza rezultata istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je najčešće korišten medij televizija; građani najčešće prate emisije informativnog karaktera, ali su svjesni da mediji koje prate ne rade u njihovom interesu.
Keywords: Uses and gratifications theory||; ||teorija koristi i zadovoljstva; Agenda setting theory||; ||teorija postavljanja dnevnog reda; AUDIENCES||; ||publika; television||; ||televizija; INTERNET||; ||internet