Kompjuterska semiotika kao mogući okvir za razumevanje kompjuterski posredovanog komuniciranja - Kleut, Jelena (CM: Communication and Media, 2015)
U radu se predstavlja kompjuterska semiotika, oblast koja prati već etabliran put semiotičke zainteresovanosti za medijski specifične sisteme označavanja i komuniciranja. Kompjuterska semiotika nastaje multidisciplinarnim ukrštanjem društvenih i tehničkih nauka i predstavlja šaroliko polje istraživanja koje je moguće sagledati kao celinu jedino ako se kao kriterijum uzme upotreba semiotičkih pojmova za objašnjenje i analizu poruka u čijem stvaranju učestvuju kompjuteri. Semiotička konceptualizacija hipertekstualnosti i multimodalnosti u većoj je meri poznata i prihvaćena, te je u radu predstavljena grana kompjuterske semiotike u kojoj centralno mesto zauzimaju strukturni delovi novog medija: softver i interfejs. Softver se posmatra kao strukturni element medija u kojem je stvarnost izvan kompjutera prevedena u redukovane znake podložne kompjuterskoj obradi. Interfejs je strukturni element medija kojim su predstavljene softverske mogućnosti i digitalni objekti. Interfejs namenjen korisniku nastaje u kombinaciji tehničkih kodova na nivou softvera i kulturnih kodova bez kojih korisnici ne bi mogli da interpretiraju kompjuterske znakove. Postojanje softvera i korisničkog interfejsa otvara niz pitanja na koje kompjuterska semiotika nastoji pruži odgovori: kakvi znaci nastaju, ko učestvuje u proizvodnji znakova, kako su ovi učesnici predstavljeni i kako se u novom mediju prepliću kulturni i tehnološki činioci.
Keywords: semiotics||; ||semiotika; computer-mediated communication||; ||kompjuterski posredovano komuniciranje; INTERFACE||; ||interfejs; software||; ||softver; designer||; ||dizajner