Holivud: stari trend u novoj formi - Bajić, Predrag; Vukašinović, Branko; Zavargo, Iris; Simić, Predrag; Čanadanović, Zorica (CM: Communication and Media, 2014)
U ovom radu je analiziran način na koji su vampiri prikazani u savremenoj holivudskoj kinematografiji, kao i način na koji se pogled na njih menjao u poslednje tri i po decenije. Današnji vampir je daleko od vampira iz vremena Bele Lugošija, čije je tumačenje Grofa Drakule za mnoge ostalo najupečatljivije do danas. Vampir je nekada predstavljao prepoznatljivu ličnost i znale su se njegove prednosti i mane, snage i slabosti. Njegov obrazac ponašanja je bio predvidiv. U savremenoj holivudskoj filmskoj produkciji vampir više nije vampir, ukoliko se on posmatra iz ugla tradicionalnog shvatanja ovog fenomena. Došlo je do poigravanja njegovim nasleđem, odnosno novog načina na koji savremene generacije  percipiraju svet vampira. Kroz korpus filmova iz perioda od 1979. do 2010. godine, uz osvrt na najznačajnija tradicionalna tumačenja ovog fenomena na filmu, analizirani su vremenski i prostorni okvir, svet u kojem vampir živi, njegove lične karakteristike (izgled, stav, govor, kostim, ponašanje), kao i njegov odnos prema žrtvi i način na koji umire. Promene uočavamo u osamdesetim godinama 20. veka, ali se može reći da je „Intervju sa vampirom“, iz 1994. godine, raskrstio sa starim poimanjem vampira i otvorio put novim generacijama, rušeći brojne stereotipe o njihovim prednostima, slabostima i navikama. A, potom su nove generacije vampira na filmsko platno doneli naslovi poput serijala „Blejd“, „Podzemni svet“ i „Sumrak“. Vampiri više nisu predstavljeni isključivo kao zastrašujuća i zlonamerna bića. Naprotiv, dolazi se čak do toga da oni postaju otelotvorenje nečega za čim se u savremenom svetu žudi – večne mladosti, lepote i privlačnosti.
Keywords: Hollywood||; ||Holivud; Dracula||; ||Drakula; vampire||; ||vampir; supernatural creatures||; ||natprirodna bića; film||; ||film