PRIMENA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U AUDIO-DESKRIPCIJI TELEVIZIJSKOG SADRŽAJA - Ćitić, Tatjana T (CM: Communication and Media, 2026)
Apstrakt: Pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga, posebno medijski javni servisi, imaju obavezu obezbeđivanja dostupnosti televizijskih sadržaja slepim i slabovidim osobama. Zakonska regulativa se razlikuje od zemlje do zemlje, ali je u osnovi svih pravnih akata, u slučaju gde ne postoji obavezna kvota, nastojanje da se što veća količina TV programa učini dostupnom osobama sa oštećenjem vida. U doba proširene programske ponude kroz linearno emitovanje osnovnih i specijalizovanih TV kanala, kao i video striming platformi i nelinearnih servisa, posebno „videa na zahtev“ (VoD), razvoj i primena veštačke inteligencije prepoznati su kao alat kojim bi mogla da se obezbedi, uz podrazumevajući kvalitet, šira dostupnost sadržaja. Medijski stručnjaci prepoznaju prednosti, ali i nedostatke u praktičnoj primeni, kao i korisnici, što će u radu biti prikazano kroz naučne intervjue obavljene sa stručnjacima za pristupačne servise iz evropskih javnih medijskih servisa (BBC, TV France), kao i sa slepom osobom, stručnim konsultantom u timu Radio-televizije Srbije za izradu scenarija za audio-deskripciju. Cilj rada je da se kroz studiju slučaja, naučne intervjue i analizu tehničko-tehnoloških mogućnosti, aktuelnih inicijativa u razvoju servisa za pristupačnost i novih programskih aktivnosti, sagledaju benefiti, ali i ukaže na nedostatke u trenutnom stepenu primene veštačke inteligencije, kao i na prednosti prisustva ljudskog faktora u procesu prilagođavanja programa za slepe i slabovide.
Keywords: pristupačni servisi, dostupan program, audio-deskripcija, medijska usluga, veštačka inteligencija, TV program