MEHANIZMI UTICAJA SOCIJALNIH MEDIJA NA ZAVISNIČKA PONAŠANJA MLADIH - Bogićević, Dragana; Popović-Ćitić, Branislava (CM: Communication and Media, 2025)
Socijalni mediji imaju veliki uticaj na svakodnevni život koji se najčešće ogleda u oblikovanju društvenih stavova, prihvatanju normi ponašanja i izgradnji identiteta pojedinaca. Njihovom uticaju najpodložnija su deca i adolescenti. Pored brojnih prednosti, društveni mediji doneli su i brojne rizike po mentalno zdravlje i ponašanje mladih. Socijalni mediji postali su pogodno tle za marketing i razmenu informacija koje se odnose na upotrebu psihoaktivnih supstanci i kockanje. Cilj ovog rada je da ukaže na značaj socijalnih medija kao faktora koji može uticati na ispoljavanje zavisničkih oblika ponašanja mladih. Sistematskim pregledom literature uočeno je da društveni mediji utiču na ispoljavanje zavisničkih ponašanja mladih posredstvom tri ključna mehanizma.  Prvo, izloženost mladih sadržajima u vezi sa supstancama i kockanjem povećava verovatnoću ispoljavanja takvog ponašanja. Drugo, sadržaji kojima se promoviše rizično ponašanje, posebno ukoliko je takvo ponašanje od strane (onlajn) vršnjačke grupe označeno kao prihvatljivo, utiču na promenu normi i stavova pojedinca u pravcu normalizacije ispoljavanja takvog ponašanja. I treće, socijalni mediji na različite načine omogućavaju lakši pristup psihoaktivnim supstancama i kockarskim aktivnostima što doprinosi povećanom uključivanju mladih u rizična ponašanja. Navedena saznanja o mehanizmima uticaja socijalnih medija mogu se iskoristiti kao značajan resurs u prevenciji različitih vidova zavisničkih ponašanja mladih.
Keywords: socijalni mediji, društvene mreže, zavisničko ponašanje, upotreba psihoaktivnih supstanci, kockanje, mladi