Uloga REM-a u poštovanju pravila o komercijalnom i političkom oglašavanju - Lazarevic, Sofija (CM: Communication and Media, 2025)
Sažetak: U ovom radu predstavićemo ulogu koju ima Regulatorno telo za elektronske medije Republike Srbije (u daljem tekstu REM) u poštovanju, odnosno nepoštovanju pravila o komercijalnom i političkom oglašavanju. Na samom početku rada izložićemo pravni okvir, tj. pravne osnove na kojima počiva funkcionisanje i rad REM. Ovaj pravni okvir čini više zakona od kojih su svakako najvažniji Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju. Prema Zakonu o elektronskim medijima REM bi trebalo da bude, odnosno da funkcioniše kao samostalna i nezavisna regulatorna organizacija koja na način primeren demokratskom društvu, između ostalog, sprovodi politike u oblasti pružanja medijskih usluga, štiti slobodu mišljenja i izražavanja i interes javnosti u oblasti elektronskih medija. Međutim, mnoge stručne organizacije, zainteresovana javnost, udruženja građana i učesnici u političkom životu u našoj zemlji već izvestan niz godina iznose različite kritike na rad pomenutog regulatora. Ove primedbe ćemo deteljno predstaviti u drugom delu rada. Na samom kraju rada pokušaćemo da donesemo objektivan i nepristrasan zaključak o kvalitetu rada Regulatornog tela, sa posebnim naglaskom na nepoštovanje pravila u komercijalnom i političkom oglašavanju.
Keywords: : Regulatorno telo za elektronske medije, REM, Zakon o elektronskim medijima, Zakon o oglašavanju, političko oglašavanje, komercijalno oglašavanje, demokratsko društvo