Uticaj rodno obojene percepcije neverbalnih komunikacionih znakova na efektivnost ženskog preduzetničkog liderstva - Lekić, Kosta; Lekić, Maja (CM: Communication and Media, 2025)
Komunikacioni proces, usled svoje visoke kompleksnosti, pod uticajem je značajnog broja eksternih faktora. Navedeno je posebno primenljivo na neverbalni aspekt komunikacionog procesa, u kojem se poslate poruke često iskrivljene usled interferencije raznih elemenata koji, na prvi pogled, ni ne deluju relevantno za sam proces. Ovo je slučaj, između ostalog, sa rodno-stereotipnim društvenim normama. Ove norme su značajan deo celokupnog procesa socijalizacije, utičući na živote svih ljudi tokom njihovih života. Međutim, ovo takođe čini njihove efekte posebno snažnim i upadljivim, i to ne uvek na pozitivan način. Efekti se mogu osetiti u svakodnevnom životu, ali možda još značajnije u mnogim poslovnim kontekstima. Shodno tome, osnovna tema kojom se ovaj rad bavi jesu efekti koje uticaj rodno-stereotipnih normi na percepciju neverbalnih znakova ima na efektivnost žena preduzetničkih lidera. U tom cilju, rad najpre razmatra koncept preduzetničkog liderstva; zatim, proučava koncept neverbalne komunikacije i njegovu rodno obojenu percepciju; i konačno, bavi se uticajem koji ova rodno obojena percepcija neverbalnih znakova ima na efektivnost žena preduzetničkih lidera. Ukazuje se na stereotipe koji se vezuju za žene, kao i na njihovu (in)kongruenciju sa idealima „dobrog“ preduzetničkog liderstva, i na načine na koje navedeno utiče na uspešnost žena na pozicijama preduzetničkih lidera.
Keywords: neverbalna komunikacija; preduzetničko liderstvo; žensko preduzetništvo; rodni stereotipi; žensko liderstvo