„Crna hronika“ i etika u štampi u Srbiji pre 100 godina i danas : analiza sadržaja listova „Pravda“, „Vreme“, „Politika“ u periodu od 1. do 29. februara 1924. i listova „Kurir“, „Večernje novosti“ i „Politika“ u periodu od 1. do 29. februara 2024. godine - Cvejić, Bojan (CM: Communication and Media, 2024)
Interesovanje publike za vesti iz sfere kriminala i naslovima o nesrećnim slučajevima i tragedijama nije trend novog doba. Vesti iz takozvane „crne hronike“ objavljuju se u medijima od kada je novinarstva. Iako često u njima ne postoji javni interes, već preteže interesovanje javnosti, „crne vesti“ su oduvek nalazile put do publike putem javnih glasila. U današnje vreme, naročito u medijima u Srbiji, primeri iz ove tematske oblasti najčešći su slučajevi u kojima novinari prelaze profesionalne granice i krše etičke standarde. Na osnovu iskustva i prakse, poslednjih decenija ustanovljena su brojna pravila o izveštavanju o krivičnim delima i ličnostima koje su direktni ili indirektni akteri takvih događaja, kroz medijske etičke kodekse, ali i zakone. Cilj ovog rada je ustanoviti šta se u medijima u Srbiji promenilo po ovom pitanju u odnosu na period od pre sto godina, kada su etički kodeksi bili tek u povoju i nisu postojale smernice i precizna pravila.
Keywords: mediji, novinarstvo, etika, medijska etika, crna hronika, kriminalitet, štampa, vesti