Veštačka inteligencija, mediji i novinarstvo: između dobrog sluge i lošeg gospodara - Tomić, Boban; Bajić, Predrag Đ. (CM: Communication and Media, 2024)
Sve intenzivniji razvoj alata i mogućnosti koje pruža generativna veštačka inteligencija utiče na medije i novinarsku praksu, uz tendencije ka drastičnoj promeni strukture medija, pa čak i celih medijskih ekosistema. Upotreba alata generativne veštačke inteligencije u medijskoj produkciji, ali i ostalim srodnim profesijama, može doneti značajne koristi u procesu prikupljanja podataka, obrade i provere činjenične građe, tehničkog doterivanja teksta, kreiranju naslovnih blokova i u drugim segmentima, kao i da pomogne u generisanju i promociji na društvenim mrežama prethodno kreiranih autentičnih novinarskih sadržaja. Ipak, potrebno je uvek da se ima u vidu da je iza svega ljudski input, odnosno da veštačka inteligencija nije kreator nečega potpuno novog, već obrađenog na osnovu dostupnih podataka i informacija koje je ranije u onlajn sisteme pohranio čovek, što govori o njegovoj i dalje neizostavnoj ulozi u tim procesima. Sa druge strane, nalazi se niz ograničenja, kao i potencijalnih opasnosti kada je reč o beskrajnom broju mogućnosti zloupotreba veštačke inteligencije, što dovodi do neophodnosti što temeljnijeg regulatornog okvira kojim će biti uređena ova oblast, ne samo zbog potencijalne opasnosti da veštačka inteligencija nadvlada čoveka, već uopšteno zbog uspostavljanja reda u jednu novu ljudsku praksu koja svojim potencijalima i kapacitetima nadmašuje prethodne. Zbog svega toga je neophodno otvoriti pitanja iz domena etike, regulacije i samoregulacije, kao i medijske pismenosti.
Keywords: veštačka inteligencija; nove tehnologije; komunikologija; mediji; novinarstvo; medijska etika; intelektualna svojina; medijska pismenost