The Gibanje normi: Novinarska objektivnost, profesionalno agitovanje I korigujuća paradigma - Kulic, Milica (CM: Communication and Media, 2024)
Gledajući medijske sadržaje, naročito od početka rata u Ukrajini 2022. godine, a zatim i kroz sukobe koji su usledili potom, iznova se potvrđuje da su osnovna novinarska načela zarobljena u političkim i ekonomskim agendama, dok su medijske diktirane agende postale medijski okvir u okviru kojih se jedino razmišlja. Javna mnjenja zarobljena su u okviru postojećih agendi sa svoje strane nove medijske gvozdene zavese, a mediji zarobljeni (media capture) ne samo pojedinačnim političkim i ekonomskim interesima vlade ili vlasnika,  već neophodnom globalnom slikom sveta kojoj data vlada pripada. Od novinara kao da se ne očekuje da budu objektivni, već da budu angažovani, da potpiruju ideološke matrice I ne postavljaju pitanja o soptvenim politikama učvršćujući tvrđavu ideološkog ekstremizma na kojoj mediji I njihovi vlasnici sede. Stoga će ovaj teorijski rad posmatrati izmene u novinarskoj profesiji postavljajući pitanje objektivnosti u kontekstu korigujuće paradigme, pokušaće da ustanovi da li su novinarskoj profesiji neophodna nova definisanja ili može da egzistira u svom tradicionalnom profesionalnom okviru, a zatim će pokušati da ustanovi da je proces medijskog zarobljavanja zapravo legitimizacija postojećeg stanja ili je to propagandni kontekst epohe sa kojim profesionalno novinarstvo ima način da se izbori.
Keywords: Journalism, professional standards, objectivity, paradigm repair, media capture