Zapadni Balkan u rusko-ukrajinskom ratu: instrumentalizacija prošlosti kroz dominantne političke diskurse u medijima - Surlić, Stefan; Milić, Kristina (CM: Communication and Media, 2024)
Početak ruske invazije na Ukrajinu doveo je do globalnih tektonskih promena koje su se odrazile i na zemlje Zapadnog Balkana. Usled odsustva suočavanja sa prošlošću i nerešenih statusnih pitanja, interpretacije rata u Ukrajini dobile su očekivane autoprojekcijske diskurse, narativno oživljavanje starih konflikata i ojačavanje antagonizama na nacionalnoj osnovi. U političkoj sferi stvoren je autoviktimizirajući diskurs kao još jedno sredstvo instrumentalizacije konfliktne prošlosti. Namera autora je da odgovore na pitanje kako rat u Ukrajini kroz dominirajuće diskurse političkih elita u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu* potvrđuje već postojeće etnifikovane i jednostrane poglede na prošlost. U radu je primenjena kritička analiza diskursa sa metodološkim pistupom zasnovanim na diskursno-istorijskom metodu (Wodak, 2001) koja će kroz smeštanje teme u specifičan društveno-politički kontekst pokazati na koji način instrumentalizacija rusko-ukrajinskog sukoba liderima postaje vrlo upotrebljiva za jačanje unutrašnje političke podrške oko senzitivnih nacionalnih i statusnih pitanja.
Keywords: Zapadni Balkan, rat u Ukrajini, politički diskursi, politički lideri, mediji, autoviktimizirajući diskursi