Učešće mladih u medijima i analiza prelivanja informacija o njima od jedne ka drugoj vrsti medija - Vitković, Biljana (CM: Communication and Media, 2024)
Učešće mladih u društvenom životu preduslov je napretka. Mediji su važno sredstvo za obezbeđivanje tog učešća. Analiza prisustva mladih u njima, doprinosi sagledavanju kapaciteta za kritičko razmišljanje i sklonost ka promenama.Cilj rada je, da se, jednomesečnim praćenjem pet informativnih TV emisija, šest dnevnih (štampanih) novina, dva omladinska portala i programske šeme RTS-a, stekne uvid u zastupljenost mladih kao i u teme o kojima oni pričaju. Isto tako, da se sagleda uticaj plasmana podvojenih predstava realnosti na mlade, a koje forsiraju istraživani mediji.Uočavanje postojanja prelivanja informacija iz jedne vrste medija u drugu, važno je, jer utiče na mlade i aktivizam, a od značaja je za proučavanja teoretičara medija i komunikacija.Mladi, gostuju na televizijama, imaju posvećene emisije na RTS-u, objavljuju vesti na svojim portalima. Prenose se poruke, ali nisu rađena opsežna istraživanja koja odgovaraju na pitanja: kakvog su sadržaja te poruke da li se one prelivaju u komunikacijskom prostoru? Ključan doprinos ovog rada ogleda se u pokušaju da se dođe do tih odgovora. Spoznaja do koje se došlo u istraživanju je da je komunikacijski prostor mladih ka publici sužen, da nema komunikacijskih kanala i prelivanja informacija između sredstava komunikacije, a da slojevitost i ozbiljnost sadržaja zavise od medija koji su taj sadržaj kreirali. Dobijena saznanja će poslužiti kao polazište za dalja teorijska razmatranja, a veći obuhvat medija u budućim sličnim istraživanjima za reorganizaciju njihovog rada u budućnosti.
Keywords: mladi, mediji, informacija, komunikacija, komunikacijski prostor, društvo, promena, aktivizam