Primena prilagođenog pisanja imena iz stranih živih jezika u srpskoj dnevnoj štampi - Totaj, Luka (CM: Communication and Media, 2024)
U radu ćemo prikazati rezultate analize sadržaja koju smo koristili pri ispitivanju primene transkripcije u srpskoj dnevnoj opšteinformativnoj štampi s nacionalnom pokrivenošću, i to u rubrikama: „Politika”, „Svet” i „Sport”. Podaci su prikupljeni u pretposlednjoj sedmici juna 2021. godine. U ispitivanju je korištena tekstualna analiza i mešovita analiza sadržaja. Cilj nam je bio da utvrdimo učestanost transkripcionih grešaka u srpskoj štampi. Antroponimi iz onih jezika čija je transkripcija objašnjena u „Pravopisu srpskoga jezika” bili su nam analitička jedinica. U ovom radu smo uveli novi komunikološko-lingvistički pojam „transkripcione zablude” koji je takođe bio jedan segment u analizi. Dobijeni rezultati nam govore da je učestalost transkripcionih grešaka na osrednjem nivou, koji više naginje ka lošoj nego ka dobroj oceni. Greške u transkripciji najčešće su pravljene zbog nekritičkog ugleda na grafiju izvornoga jezika, mada i ostale dve zablude su frekfentne.
Keywords: transkripcija; ortografija; „Pravopis srpskoga jezika”; književni jezik; jezička kultura; štampani mediji; srpski jezik