O NESPORNOM ZNAČAJU ETIČKIH KODEKSA U NOVINARSTVU - Donev, Dejan; Vojinović, Maja (CM: Communication and Media, 2022)
Formulisanje i poštovanje profesionalnih etičkih kodeksa u vezi dužnosti novinara, kojih oni treba da se pridržavaju u vršenju novinarske profesije, kao jedne vrste “modela“ etičkih stavova, i njihovo učenje kako da postupaju u saglasnosti sa moralnim vrednostima i normama svoje profesije, jeste ono što spasava, rehabilituje i potom unapređuje jednu profesiju. Etički principi su znatno više nego nužnost! Na novinarski etički kodeks ne sme više da se gleda kao na “mrtvo slovo na papiru“, „puki dokument“, nego kao na mogućnost postavljanja i prihvatanje određenih moralnih normi koje tokom vremena treba da budu inkorporirane u nečiji profesionalni kod postupanja. Time se i profesija jednostavnije obavlja, a i sam život olakšava jer se motiviše konkretno i aktivno delovanje u toj oblasti, kao i objektivno suđenje o takvom delovanju. Generalno, bez visoke moralne izgrađenosti novinarstva iluzorno je očekivati dobro funkcionisanje i razvoj demokratije u jednom društvu!
Keywords: etički kodeks, norma, novinarstvo, profesionalizam