PRIPOVEDANJE KAO ČIN SUBVERZIJE: POZIV NA AKCIJU U TV SERIJI HULU PLATFORME SLUŠKINJINA PRIČA - Kaličanin, Milena (CM: Communication and Media, 2022)
Članak se bavi komparativnom analizom romana Margaret Atvud iz 1985. i TV adaptacijom Sluškinjine priče Brusa Milera iz 2017. godine. Posebna pažnja u radu posvećena je konstrukciji identiteta glavne junakinje u oba navedena medija, a posebno činjenici da je u Hulu seriji (2017-2022) glavna junakinja prikazana kao moderna feministička aktivistkinja koja neprestano pruža otpor represivnoj patrijarhalnoj ideologiji, za razliku od romana u kome se njen novi identitet gradi od samog početka, tj. potpuno negirajući sećanja na pređašnji način života, te je u potpunosti usklađen sa nehumanim tretmanom u Gileadu. Baš kao i Atvud, Miler primenjuje strategiju unutrašnjeg monologa i pojačava njegov uticaj korišćenjem naracije preko glasa i kurzivnih titlova koji publiku pretvaraju u tajnog poverenika i voljnog saveznika u borbi glavnog lika protiv represivnih heteronormativnih i mizoginističkih pravila. Ovu misaonu platformu izražavanja Miler namerno koristi da bi naglasio važnost pripovedanja kao subverzivnog čina otpora nametnutoj ideologiji. Uz pomoć same spisateljice koja je sarađivala sa glumcima, producentima i rediteljem serije u pisanju scenarija, ova TV adaptacija skreće pažnju na savremena pitanja političkih sukoba, seksualnog ropstva, rata, toksičnog zagađenja, siromaštva, LGBT zajednice, ženskih prava, kao i potrebu da se ova pitanja pozabave i konačno utiču na dugo očekivanu društvenu reformu. Teorijski okvir istraživanja oslanja se na koncepte transmedijalne naratologije koje su razradili Ton (2015, 2016), Rajan (2014), Rajevski (2005), Gobin (2019) i drugi.
Keywords: subverzija, pripovedanje, transmedijalna naratologija, remedijacija, unutrašnji monolog, ideologija, identitet, feminizam.