Internet kao bračni posrednik: Novi obrasci uspostavljanja emotivnih i bračnih veza u XXI veku - Petrović, Dalibor; Pejković, Kristina (CM: Communication and Media, 2022)
Teza od koje se u radu polazi jeste da internet preuzima "provodadžijsku" ulogu pri sklapanju emotivnih i bračnih veza. Namesto nekadašnjih posrednika ova uloga se danas sve češće i sve lagodnije prepušta digitalnim tehnologijama, bilo da se radi o bezličnim algoritmima za uparivanje sa jedne strane, ili virtuelnim poznanstvima sa druge strane. U skladu sa tim, u radu se razmatraju uzroci i posledice ovakve transformacije. U prvom delu rada bavićemo se širim društvenim procesima koji dovode do iskorenjivanja ljudi iz primarnih i direktnih odnosa, te do njihovog reukorenjivanja uz pomoć tehnoloških posrednika. Na taj način re-kreiraju se nove zajednice bazirane na mrežnom principu, čije posledice jesu izgradnja tehnološki posredovanih prijateljskih i emotivnih veza. Revolucionarna promena kao posledica razvoja interneta jeste mogućnost bliskog povezivanja ljudi koji se pre toga nisu poznavali. S tim u vezi, analiziraćemo okolnosti koje su dovele do toga da sfera intimnih odnosa postane jedna od tehnološki najposredovanijih društvenih sfera u 21. veku, jer je internet postao nezamenjiv, a vrlo verovatno će u budućnosti biti i osnovni posrednik pri sklapanju emotivnih i bračnih veza. Zaključak koji izvodimo jeste da će algoritmi, a ne "prst sudbine" određivati ko će sa kim, u budućnosti, potomstvo stvarati.