Gđica Usklađenost strategije razvoja medijske pismenosti u Srbiji sa preporukama međunarodne organizacije UNESKO - Zec, Marina (CM: Communication and Media, 2022)
U globalnom, visoko umreženom svetu, stvaranje medijskih politika na nacionalnom nivou postaje prevaziđeno i razvija se potreba za stvaranjem nadnacionalnih smernica i preporuka u oblasti medijske politike. Jedna od posebnih medijskih oblasti za čiji razvoj je potrebno uvažavanje nadnacionalnih okvira jeste oblast medijske pismenosti. Ova studija se bavi komparativnom analizom „Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020-2025. godina“ i UNESKO priručnika „Smernice za politiku i strategiju informacione i medijske pismenosti“. Cilj ovog rada je da procenimo da li je i u kojoj meri „Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020-2025. godina“ sledila preporuke UNESKO priručnika.  Teorijski okvir rada predstavljaju teorije medijske politike u globalnom diskursu i definicije medijske pismenosti Džejmsa Potera i Tibora Koltaja, a empirijski deo rada zasnovan je na desk istraživanju, analizi sadržaja i komparativnoj analizi. Komparativna analiza ova dva dokumenta je dvojaka: poredimo različite pristupe pisanja i razvoja politika i strategija koji su prisutni u oba dokumenta, ali je poređenje takođe usmereno i na procenu u kojoj meri je Medijska strategija napisana u skladu sa preporukama iznetim u Smernicama UNESKO-a. Opšti zaključak rada je da iako Medijska strategija ukazuje na osnovno razumevanje potrebe razvoja medijske pismenosti, mere propisane Medijskom strategijom izrazito su opšte definisane, nemaju jasno postavljene indikatore i ostavljaju prostor za slobodnu interpretaciju funkcionalnosti ovih mera, te tekst Medijske strategije posvećen medijskoj pismenosti nije u dovoljnoj meri napisan u skladu sa UNESKO preporukama.
Keywords: medijska politika; medijska pismenost; medijska strategija