Društveni okvir i karakteristike tržišta dnevnih novina u Srbiji - Penezić, Slobodan M (CM: Communication and Media, 2022)
U tekstu se sublimira deo izvornog istraživanja istog autora, realizovanog u okviru pripreme doktorske disertacije, takođe predstavljenog u njoj, a usmerenog ka aktuelnom trenutku u svetu medija, koji oblikuju različiti izazovi, koji vode i pojavi tzv. krize medija. Analizirajući ovaj, izvesno globalni kontekst, ispitivala se priroda odnosa uređivanja i poslovanja medija. Polazeći od pitanja međuzavisnosti te dve dimenzije i njenih posledica, cilj je ispitati šta se u pogledu organizacije rade medija može preduzeti, a da ima uticaj na njihovo poslovanje, ali i obrnuto – kako poslovni rezultati utiču na rad medija. Shodno aktuelnom stanju, posebno nepovoljnom po dnevne novine, analizirana je ta vrsta medija, a kao uzorak Srbija u periodu od 2008. do 2016, i listovi „Danas“, „Politika“ i „Kurir“ – odnosno, medijski sistem koji se smatra reprezentativnim za tumačenje ovih izazova. Nastojalo se da se stekne uvid u stvarno stanje i s naučnog aspekta objasniti rad novina, a tako i utemeljenost određenih globalnih pretpostavki. Intencija je bila da se izazovi s kojima se sreću (eksterni faktori) i medijski odgovori na njih (interni) objasne kao međuzavisan proces. S fokusom na domete internog, koji ima dva aspekta (profesionalizma medijskih aktera), cilj je bio formulisati optimalni model rada medija danas, posebno onih čiji opstanak je najviše ugrožen. Generalna hipoteza, dokazana istraživanjem, pokazuje da je formiranje modela za dugoročnu održivost uslovljeno prevagom pozitivnog uticaja medijskog upravljanja nad negativnim uticajem eksternih faktora.
Keywords: MEDIJSKI SISTEM, DNEVNE NOVINE, ŠTAMPANI MEDIJI, KRIZA MEDIJA, UREĐIVANJE I POSLOVANJE MEDIJA, MEDIJSKI MENADŽMENT