Konstruktivno novinarstvo u bosanskohercegovačkim medijima: od izvještavanja usmerenog na probleme do izvještavanja usmerenog na blagostanje? - Delić, Amela (CM: Communication and Media, 2022)
Od 2015. u komunikološkoj teoriji i praksi spominje se fenomen konstruktivnog novinarstva. Teoretičari su saglasni da je riječ o novosti, no još uvijek postoje terminološke nedoumice kada je u pitanju precizna konceptualizacija ovog pravca. Konstruktivno novinarstvo identifikuje se kao pravac, alat, forma, vrsta, koncept, nova filozofija ili kultura vijesti. U ovom radu izvršena je metateorijska analiza dostupnih kvalitativnih i kvantitativnih znanstvenih istraživanja o konceptu konstruktivnog novinarstva. Ponudili smo jedinstvenu definiciju, karakteristike, ulogu, osnovne principe, specifičnosti u odnosu na ostale novinarske pravce i historijski razvoj konstruktivnog novinarstva. Nazvali smo konstruktivno novinarstvo novom vrstom izvještavanja fokusiranom na pozitivan interpretacijski okvir prožet optimizmom u kojoj novinar nastupa proaktivno i ide dalje od prezentovanja postojećeg problema. U ovoj vrsti izvještavanja novinar pokušava otkriti moguća rješenja i primjere dobrih odgovora na problem koji su negdje već uspješno implementirani, a koji bi se mogli imitirati u konkretnom društvenom kontekstu u sadašnjosti ili budućnosti, te tako odgovara na pitanje Šta dalje. U konačnici ono doprinosi kreiranju nove kulture vijesti u kojoj se definitivno mijenja interpretacijski okvir, ali ne i agenda medijskog izvještavanja. U drugom dijelu rada predstavljeni su rezultati empirijskog istraživanja autorice dobijeni metodama kvantitativne analize sadržaja i ispitivanja tehnikom pismene ankete. Analiza sadržaja bosanskohercegovačkih medija (N=663) pokazala je da u njima dominira klasični model izvještavanja s fokusom na probleme, s akcentom na konflikt i negativnosti kao dominantne vrijednosti vijesti.  Građani (N=445) su svojim odgovorima pokazali da preferiraju neke od elemenata konstruktivnih priča.
Keywords: „disease“ model izvještavanja, „well-being“ model izvještavanja, konstruktivno novinarstvo, solution novinarstvo, vrijednosti vijesti