Mladi i ovisnost o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama: internet, društvene mreže i mobilni telefoni - Silajdžić, Lamija; Dudić, Anida (CM: Communication and Media, 2020)
Zbog sve intenzivnije upotrebe interneta, društvenih mreža i mobilnih telefona, nije retko nastajanje ovisnosti odnosno disfunkcionalne upotrebe i poteškoća u ograničavanju vremena provedenog koristeći „nove“ informacijsko-komunikacijske tehnologije. Naročito su ranjivi mladi ljudi, koji su gotovo neprestano konektovani. Prepoznavajući rizik od nastanka patoloških ovisnosti, u ovom radu su istražene navike korištenja interneta, društvenih mreža i mobilnih telefona među mladima (N=310) u Bosni i Hercegovini. Cilj istraživanja je ispitati u kojoj mjeri mladi koriste internet, društvene mreže i mobilne telefone i kakve posljedice to ostavlja na emocionalno, kognitivno i socijalno funkcionisanje kod mladih. Istraživanje je provedeno pomoću najčešće korištenog dijagnostičkog instrumenta za merenje internet ovisnosti, tzv. Internet Addiction Test, i anketnog upitnika kreiranog za potrebe istraživanja. Rezultati istraživanja su pokazali blagu razinu ovisnosti o internetu, društvenim mrežama i mobilnim telefonima kod mladih, koja uključuje emocionalnu i kognitivnu preokupaciju te socijalne probleme uzrokovane preokupiranošću internetom, društvenim mrežama i mobilnim telefonima.
Keywords: ovisnost, internet, društvene mreže, mobilni telefoni, mladi