Formiranje novinarskog načina mišljenja kao ključna paradigma obrazovanja novinara: Revitalizacija istine u senci propagandnog medijskog modela globalizma - Petrović, Radivoje S (CM: Communication and Media, 2017)
Strukturne promene u novinarstvu proteklih decenija nametnule su obavezu redefinisanja akademskog obrazovanja novinara. Jedna od ključnih paradigmi u tom procesu je formiranje novinarskog načina razmišljanja. Reč je o kategoriji novinarske veštine koja je skoro potpuno zaboravljena. Novi koncept obrazovanja išao bi u dva pravca: profesionalnom i ideološkom. Prvi bi u svom fokusu imao 1. osnovne standarde profesije, 2. kritičko mišljenje i 3. razvoj istraživačkog duha, kao neophodne za kompetentno bavljenje poslom. Insistiranje na slobodi izražavanja, nezavisnosti, integritetu, istini, tačnosti, poštenju, nepristrasnosti, poštovanju ljudske ličnosti, odbacivanju diskriminacije i svesti o sopstvenoj odgovornosti novinara obezbedilo bi već u obrazovnom procesu potencijalnu moralnu i profesionalnu branu manipulativnom asortimanu propagandnog medijskog modela. Nezavisno i pošteno mišljenje je bit novinarske profesije, ali ta večita novinarska istina vapi da se vrati u univerzitetsku praksu. Razvijanje istraživačkog duha studenata novinarstva, kao integralnog dela njihovog pristupa stvarnosti, nagovestilo bi smisaoni otpor kolonijalnoj demokratiji koju sa sobom donosi propagandni medijski model. Usmeravanje novinarskog načina razmišljanja u ideološkom pravcu imalo bi u fokusu: 1. ukidanje uticaja kolonijalne vrednosne matrice, 2. raskid sa ideologijama prošlosti i autošovinizmom, 3. kulturni model zasnovan na minimumu zajedničkih tradicija i vrednosti i 4. promena svesti na talasu nacionalnih, a ne kolonijalnih potreba. Cilj ovakvog pristupa novinarskom obrazovanju je da se institucionalizuje misaona osnova za izgradnju zdrave demokratske i nacionalne svesti, kao značajnog segmenta profesije sa aspekta uticaja i značaja medija u društvu. Time bi se, u suštinskom pogledu, zahvaljujući tako usmerenom profesionalnom načinu razmišljanja, stvorila ideološka, moralna i stručna podloga za formiranje nacionalnog pola demokratske javnosti.