Uticaj stavova medijskih radnika na etičko izvještavanje o zdravstveno različitim osobama - Radović, Ognjen (CM: Communication and Media, 2017)
Način medijske reprezentacije Drugih rezultat je kombinovanja različitih faktora koji direktno ili indirektno utiču na medijske radnike prilikom produkcije medijskog sadržaja o Drugima. Neizostavan i presudan faktor jeste lično predubjeđenje medijskog radnika (stavovi i predrasude). S obzirom na ovu činjenicu to te da je medijsko izvještavanje o zdravstveno različitim osobama (ZRO) stereotipno (okvir žrtve, junaka ili tereta), bilo je neophodno provesti istraživanje u vezi sa trenutnim stepenom stigme prema ZRO kod novinara i urednika. Istraživanje je provedeno u Republici Srpskoj (BiH) među novinarima i urednicima koji rade na četiri vodeće TV stanice u RS (ELTA TV, ATV, BN TV i RTRS). Primjenom metode dubinskog intervjua, 19 novinara i urednika odgovarali su na pitanja koja se tiču: (1) njihovih stavova o ZRO, (2) upoznatosti sa specifičnostima različitih zdravstvenih stanja, (3) njihove interakcije sa ZRO, (4) samoevaluacije rada na izvještavanju o ZRO, (5) samoregulacije i (6) primjene postojećih etičkih kodeksa prilikom izvještavanja o ZRO. Dobijeni rezultati su, između ostalog, ukazali da medijski radnici sliku o ZRO grade prvenstveno na osnovu postojećih društvenih stereotipa i medijskih okvira kao i da posjeduju samo elementarno znanje o zdravstvenim različitostima. Novinari i urednici, iako samokritični, nastojali su da budu društveno korektni, imali su ambivalentan stav kad je riječ o uokvirivanju ZRO te su smatrali da samoregulacija ne smije da se koristi prilikom izvještavanja o Drugima. U zaključku, jasno je da medijski radnici koriste kombinaciju ličnih stavova o etičnosti izvještavanja o ZRO i pravilima novinarskog diskursa, a ne etička načela i kodekse o izvještavanju o Drugima.